Etin Cinsel Politikası
Ataerkil İstikrara Bir Sekte
DOI:
https://doi.org/10.33831/jws.v22i1.283Keywords:
Feminizm, Vejetaryenlik, Et yeme, Kayıp GöndergeAbstract
Etin Cinsel Politikası, et yeme pratiği ile erkek egemenliği arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin kadın ile insan olmayan diğer canlılar arasında kurduğu bağını zengin örneklerle sunan bir kitap. İddiası, et yeme pratiğinin beslediği erkek egemen kültürde tüm ezme biçimlerinin kayıp göndergelerle biribirini desteklediği yönünde. Kadınların kadın olmaları ile ilgili sömürülmelerinin ve hayvanların da dişi olduklarından dolayı çifte bir sömürüye, önce dişileştirilmiş protein, sonra ise hayvanlaştırılmış protein olarak iki kademeli bir zulme maruz bırakılmalarının göz ardı edilmesine yol açan ataerkil et yeme kültürü, savaşları da başlatan bir sebep olarak görülür. Etin Cinsel Politikası'nın tespitleri ve kavramsallaştırmalarının ele alınacağı bu yazıda, et yiyici egemen kültürlerin kadına ve hayvana yönelik baskısını çözümleyecek örnekler incelenecektir.
References
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Kadın/Woman 2000, Journal for Women's Studies
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work [6 months] after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access)