Kant’ın Vatandaşlık Teorisinde Edilgin Vatandaş Olarak Kadın
DOI:
https://doi.org/10.33831/jws.v21i2.112Anahtar Kelimeler:
Kant- toplum sözleşmesi- etkin vatandaş- edilgin vatandaş- bağımsızlık ilkesi- kadın doğasıÖzet
Siyaset felsefesinde sözleşmeci teorisyenlerden biri olan Kant, yasama işlerinde yasaların yapılmasına iştirak eden, oy hakkına sahip olan kişiyi vatandaş olarak konumlandırır. Bu konumlandırma, Kant’ın vatandaşlığı bağımsızlık önkoşuluna dayandırmasıyla doğrudan ilişkilidir. Kant için bağımsızlık, kişinin hayatını kendi kendine idame ettirebilmesini sağlayan belli bir miktarda mülkiyete sahip olması anlamına gelir. Belli miktarda mülkiyete sahip olan kişi, başka birisinden emir almayacağından ve başkalarının korumasına da muhtaç olmayacağından kendi kendisinin efendisi durumundadır. Bağımsız kişiyi politik haklara sahip etkin vatandaş olarak konumlandıran Kant, mülk sahibi olmayanları bağımsızlık önkoşulunu sağlayamadıklarından edilgin vatandaş olarak görür. Tüm politik haklardan mahrum olan edilgin vatandaşlar devletin sadece uyruğudurlar. Kant, cumhuriyetin her üyesinin zamanla etkin vatandaşlık statüsüne yükselebilme ihtimalinin önünü açık tutmasına karşın, kadınların hiçbir zaman etkin vatandaşlık statüsüne yükselemeyeceklerini savunur. Bağımsızlık kriterinin önkoşulu olan mülk sahibi olma, kadın söz konusu olduğunda tüm işlevini yitirir. Kadın mülk sahibi olsa bile yine de bağımsızlık kriteri için yetersiz görülür. Kant bu düşüncesini, kadın doğası varsayımı ve evlilik sözleşmesi üzerinden temellendirir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work [6 months] after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access)