Charlotte Gilman’ın Herland Romanında Mekansal Temsiller ve Cinsiyet arasındaki İlişkinin Analizi

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.33831/jws.v22i1.132

Anahtar Kelimeler:

Cinsiyet ve mekan- mimarlık ve edebiyat- ütopyacı kurgu- Charlotte P. Gilman- Herland

Özet

Bu makalenin amacı, edebi kurgu aracılığıyla mimarlık, iç mekanlar, kentsel çevre ve sosyal konular arasındaki bağlantıları araştırmaktır. Özellikle, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve hatta esas olarak cinsiyet ayrımcılığı gibi Charlotte P. Gilman'ın ütopyacı kurgusu Herland’i şekillendiren temalar üzerindeki etkilerini ve ipuçları ve yorumlar yoluyla mekansal temsiller analiz etmektir. Edebiyat içindeki mekan, hikaye anlatımının önemli bir parçası olarak görülebilir; çünkü okuyucunun yazarın literatür boyunca tam anlamıyla bütüncül olarak tasvir etmeyi umduğu çevreyi tam olarak kavramasını sağlar. Romanla ilgili olarak, tasvir edilen çevre, Gilman'ın ömrü boyunca maruz kaldığı cinsiyet eşitsizlikleri vurgular. Ayrıca cinsiyet Herland içindeki genel mekanı yönetir, bu nedenle mekan kadınlarla aynı özelliklere sahiptir; ülke sadece kullanıcı profilinden – Herland sakinlerinden faydalanmak amacıyla olduğu için vardır. Gilman, roman boyunca, tamamen farklı bir düzen ve işlev önererek zamanının mimarisini ve iç mekan normlarını eleştirir. Bahsedilen soruları ve sorunları ele almak mekan, cinsiyet ve edebiyat arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için roman, yazar, yazarın yaşadığı dönem ve ilgili yayınlar derinlemesine incelenmiştir. Yapılan analiz, toplumsal cinsiyet rollerinin ortadan kaldırılması ve geleneksel alanların değiştirilmesi ile bu

Yazar Biyografileri

Layal Al Sahli, İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı Öğrencisi

Layal Al Sahli, lisans eğitimini 2013 yılında Gulf Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Görsel İletişim Bölümü'nde tamamlamıştır. Halen Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık Yüksek Lisans Programı kapsamında çalışmalarını yürütmekte ve 2013 yılından bu yana tasarım ve etkinlik ajanslarında çalışmaktadır.

Zeynep Tuna Ultav, Yaşar Üniversitesi'nde Doçent Doktor

1999 ve 2002 yıllarında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden Mimarlık alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı. Halen Yaşar Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktadır. İlgi alanları Mimarlık ve Kurgu, Modern Mimarlık Eleştirisi, Mimarlık ve İdeoloji-Ütopya'dır.

Müge Sever, Yaşar Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi

2010 yılında Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nden lisans, 2015 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Programı'ndan yüksek lisans derecesini aldı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde doktora programı öğrencisi ve Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalışmalarına devam etmektedir. İlgi alanları arasında Sinema ve Mekan, Kamusal Alan ve Oyun Kavramı ve Günlük Yaşamdaki Aktörler bulunmaktadır.

Yayınlanmış

2021-07-14

Nasıl Atıf Yapılır

Al Sahli, L., Tuna Ultav, Z., & Sever, M. (2021). Charlotte Gilman’ın Herland Romanında Mekansal Temsiller ve Cinsiyet arasındaki İlişkinin Analizi. Kadın/Woman 2000, Journal for Women’s Studies, 22(1), 67–82. https://doi.org/10.33831/jws.v22i1.132