Neoliberalizm, Avukatlık Mesleğinin Dönüşümü ve Kadın Avukatlar

Yazarlar

  • Nagehan Gürbüz Ersoy
  • Burcu Konakcı

DOI:

https://doi.org/10.33831/jws.v17i2.215

Anahtar Kelimeler:

neoliberalizm- kadın- avukat- toplumsal cinsiyet- işbölümü- ayrımcılık

Özet

Neoliberal politikaların yarattığı dönüşüm hukuk alanına da yansımış ve avukatlık mesleğinin yapılış biçimini değiştirmiştir. Neoliberalizm ile birlikte ortaya çıkan yeni ve karmaşık hukuki sorunların çözümü konusunda uluslararası şirketlerin taleplerine ve beklentilerine cevap verebilecek yeni bir avukatlık yapılanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaca cevap vermek üzere kurulan büroların ayırt edici özelliği ise şirketlerin farklı alanlardaki hukuki sorunlarına çözüm üretebilmek amacıyla iyi eğitimden geçmiş, birden çok yabancı dile hakim, genç avukatları istihdam etmesidir. Bu bürolarda çalışmak, yüksek maaş ve kariyer imkanları sebebiyle cezbedici olmakla beraber adliyelerle ilişkisi sınırlı, sadece belli alanlarda uzmanlaşmış, dava dosyalarının yalnızca belirli aşamalarıyla ilgilenen yeni bir avukatlık biçiminin doğmasına neden olmaktadır. Çalışmamızın ana eksenini ise ülkemizde faaliyet gösteren bu tür bürolarda çalışan ve yukarıda anılan özellikleri haiz kadın avukatlar oluşturmaktadır. Bahsi geçen büroların çalışma koşullarına içkin olan ve neoliberalizm ile güçlenen rekabet, yabancılaşma, kademelenme gibi unsurların iş yerinde ve iş dışında kadınların yaşamlarına ne şekilde yansıdığı yapılan görüşmeler kapsamında değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, adalet sisteminin taşıdığı eril yapının devamı olan bu tür bürolarda, kadın avukatların iş görüşmelerinden işten çıkarılmaya dek maruz kaldıkları cinsiyetçi uygulamalara yer verilmiştir. Ücret ve kariyer bakımından iyi bir statüde bulunan kadın avukatların ev içi işbölümünde yaşadıkları deneyimler yapılan görüşmeler çerçevesinde ele alınmıştır. 

Referanslar

Acar-Savran G. (2009). Beden, Emek, Tarih: Diyalektik Bir Feminizm İçin. İstanbul: Kanat Kitap.
Akbaş K. (2011). Avukatlık Mesleğinin Ekonomi Politiği: Avukatların Sınıfsal Konumlarındaki Değişim: İstanbul Örneği. Ankara: Nota Bene Yayınları.
Berber N. (2011). Özel Sektörde Yönetici Kadınların Cinsiyet Kimliği ve Feminizm Algısı. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Üniversitesi. İstanbul.
Bora A. (2008). Kadınların Sınıfı: Ücretli Ev Emeği ve Kadın Öznelliğinin İnşası. İstanbul: İletişim Yayınları.
Bora T. & Erdoğan N. (2005). Cüppenin, Kılıcın ve Kalemin Mahcup Yoksulları: Yeni Kapitalizm, Yeni İşsizlik ve Beyaz Yakalılar. İçinde Bora A. , Erdoğan N., Bora T. & Üstün İ. (Eds.), Boşuna Mı Okuduk: Türkiye’de Beyaz Yakalı İşsizliği. İstanbul: İletişim Yayınları: 13-44.
Dedeoğlu S. & Öztürk-Yaman M. (2010). Kapitalizm ve Ataerki Çerçevesinde Kadın Emeği. İçinde Dedeoğlu S. & Öztürk-Yaman M. (Eds.), Kapitalizm, Ataerkillik ve Kadın Emeği. İstanbul: Sosyal Araştırmalar Vakfı (SAV): 9-25.
Ecevit Y. (1998). Türkiye’de Ücretli Kadın Emeğinin Toplumsal Cinsiyet Temelinde Analizi. İçinde Hacımirzaoğlu A.B.(Ed.), 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları: 267-284.
Eisenstein H. (2013). Feminizm ve Neoliberal Küreselleşme Arasında Gizli ve Tehlikeli bir İlişki mi Mevcut? Özuğurlu A. (Ed.), 21. Yüzyıl Feminizmine Doğru. Ankara: Notabene Yayınları: 29-69.
Günsever B. & Ulusoy D. (2012). Pınar Akıncı ve Türkan Elaldı ile söyleşi: Plazalardaki ‘Görünmeyen Emek’. Feminist Politika, 13: 4-5.
İnanıcı H. (2008). 21. Yüzyılda Avukatlık ve Baro: Eleştirel Bir Değerlendirme. İstanbul: Legal Yayınevi.
Marx K. (1976). 1844 El Yazmaları Ekonomi Politik ve Felsefe (Çev. Somer K.). Ankara: Sol Yayınları.
Nakipoğlu S. (2009). İş Görüşmelerinin Sorusu: Annelik. Feminist Politika, 1:34.
Özdek Y. (2011). Sosyal Devletin Yükselişi ve Düşüşü. İnternet adresi: http://www.kamuhukukculari.org/upload/dosyalar/KHP_2011.pdf. Erişim tarihi: 13.03.2015.
Özkaplan N. (2009). Kadınlar, Kriz ve Eğilimler. Feminist Politika, 1: 22-23.
Uçarol A. B. (2014). Çalışma Mekânının Emekçiler İçin Organizasyonu: Plazalar ve Açık Plan Ofisler. Güncel Hukuk, 9(129):18-21.

İndir

Yayınlanmış

2016-12-12

Nasıl Atıf Yapılır

Gürbüz Ersoy, N., & Konakcı, B. (2016). Neoliberalizm, Avukatlık Mesleğinin Dönüşümü ve Kadın Avukatlar. Kadın/Woman 2000, Journal for Women’s Studies, 17(2), 161–176. https://doi.org/10.33831/jws.v17i2.215