19. Yüzyıl Kadın Yazarların Eserlerinde 'Genotext' olarak Kadınlık
DOI:
https://doi.org/10.33831/jws.v22i1.243Anahtar Kelimeler:
genotext- sembolik- kadınlık- gösterge süreci- metinsel muğlaklıkÖzet
Bu çalışma, Sandra Gilbert ve Susan Gubar'ın 19. yüzyıl kadın yazarların eserlerinde kadınlığın bir alt metin olarak var olduğuyla ilgili düşüncesini Kristeva'nın 'genotext' kavramı bağlamında ele almaktadır. Çalışma, Gilbert ve Gubar'ın The Madwoman in the Attic ve Kristeva'nın Revolution in Poetic Language adlı eserlerinde belirttikleri düşüncelere dayandırılmıştır. Kristeva'nın ‘genotext’ kavramının psikoanalitik çağrışımları olmasına ve özellikle Lacan psikanalizine dayanmasına karşın, bu çalışma genotext'in kadınlıkla ilgili olmasına ve kadınlığı alt-metin olarak konumlandırmasına odaklanmıştır. Dolayısıyla, bu çalışma Gilbert ve Gubar'ın düşüncesini Kristeva'nın genotext düşüncesine göre yeniden okumayı, içindeki boşlukları doldurmayı ve 19th yüzyıl kadın yazarların metinlerinin incelenmesine yeni bir boyut getirmeyi amaçlamaktadır.
Referanslar
Gilbert, S. & Gubar, S. (1979). The Madwoman in the Attic. New Haven: Yale University Press.
Kristeva, J. (1984). Revolution in Poetic Language. New York: Columbia University Press.
Moi, T. (1985). Sexual/Textual Politics. New York: Methuen.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work [6 months] after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access)