Kapıları Birbirine Eklemlemek: Bir Özgürleşme Mekânı Olarak Harem
DOI:
https://doi.org/10.33831/jws.v18i2.255Anahtar Kelimeler:
harem- feminist sanat- çağdaş sanat- toplumsal hareketler- video sanatı- eril sanat tarihi- erkek egemen toplumÖzet
Metinde, Nil Yalter’in Harem videosunun feminist bakış açısıyla bir analizi sunulmuştur. Nil Yalter, Paris’te, 1960’lı yıllardaki toplumsal hareketlerin içinde yer almış ve sonraki yıllarda bu hareketlerin etkisini sanatında yansıtan ilk sanatçılardan olmuştur. Postyapısalcı bir feminist sanat örneği olan Harem videosu Nil Yalter’in tarihi ve sanat tarihini video ve beden sanatı yoluyla yapıbozuma uğrattığı yapıtıdır. Birden çok sekans ve birden çok perspektifi içeren bu yapıt ilk video sanatı örneklerinden de biridir. Nil Yalter Harem’de, video sanatını eril sanat tarihini, beden sanatını ise bütün bir erkek egemen tarihi yıkmak için yeni bir araç olarak kullanır. Yazıda her sekansın bu bakış açısıyla ayrıntılı bir incelemesi sunulmuştur.
Referanslar
Berger J. (2009). Görme Biçimleri. Istanbul: Metis.
Butler J. (2010). Cinsiyet Belası. İstanbul: Metis.
Peirce L.P. (1998). Harem-i Hümayun: Osmanlı İmparatorluğu’nda Hükümranlık ve Kadınlar (Çev: Berktay A.). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları
Tezkan M. (2009). Gerçekliğe Alternatif Bir Gerçeklik: Nil Yalter Videosu. Paris
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work [6 months] after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access)