Kadın Sünneti bir Hayatı Nasıl Yok Eder: Hazzın Sırrına Sahip Olmak’ta Tashi’nin Hikâyesi
DOI:
https://doi.org/10.33831/jws.v18i1.266Anahtar Kelimeler:
kadın sünneti- cinsellik- kadın hakları- Alice Walker- Simone de BeauvoirÖzet
Açıktır ki Kadın sünneti kadınlara yönelik insan hakları ihlallerinden en ağır olanlarından bir tanesidir. Kadın sünneti genellikle ilkel koşullarda yapılır ve ölümle sonuçlanabilir. Ölümle sonuçlanmayanlarında da kadın hem sosyal hem cinsel hayatında bu uygulamanın korkunç sonuçlarıyla karşılaşır. Bu geleneğin ana amacı klitorisi keserek kadını cinsel hazdan tamamen mahrum bırakmak ve bu şekilde eşini aldatmasını veya evlilik öncesi cinsel birleşmeyi engellemek ve vajinayı daraltarak erkeğe daha fazla haz imkânı vermektir. Possessing the Secret of Joy (Hazzın Sırrına Sahip Olmak) adlı romanda Tashi’nin hikâyesini okuruz; yaşadığı toplumda evlenmeden önce cinsel birliktelik kesinlikle yasak olduğu halde erkek arkadaşıyla beraber olur ve orgazmı deneyimler. Daha sonra ise sömürgeci güçlere bir tepki vermek amacıyla sünnet olur. Fakat daha önce elde ettiği zihinsel ve cinsel doyuma bir daha asla ulaşamaz ve romanın sonunda onu ve daha birçok küçük kızı sünnet eden kadını öldürmeye karar verir. Roman, kadın sünnetinin nasıl ve neden hala uygulandığını anlatırken sünnet olan kadınların çektiği acıyı ortaya koyar. Bu makalenin amacı kadınların kadın sünnetine nasıl zorlandığı ve sünnet sonrası hayatlarının nasıl yerle bir olduğunu Walker’ın ana karakteri Tashi’nin hayatı vasıtasıyla anlatmaktır. Çalışmanın teorik çerçevesi Simone de Beauvoir’ın feminist teori tarihinde önemli bir yer tutan ve ikinci dalga feminizmin başlangıç noktası kabul edilen kitabı The Second Sex (İkinci Cins) çerçevesinde çizilecektir. Bu makalede de Beauvoir’ın kadına baskıda geleneklerin, tabuların ve dinlerin rolü, kadınların sosyal kabul beklentisi, namus anlayışı ve toplumun beklentilerini karşılamaya çalışırken kadınların yaşadığı ikilem noktalarındaki fikirleri ve bu fikirlerin Walker’ın ana karakteri Tashi’nin hayatındaki yansımaları çalışılacaktır.
Referanslar
Ansa T.M. (1993). Possessing the Secret of Joy. In Gates H.L. & Appiah K.A. (Eds.), Alice Walker Critical Perspectives Past and Present. New York: Amistad: 27-36.
de Beauvoir S. (1997). The Second Sex. London: Vintage Books.
Dorkenoo E. (1994). Cutting the Rose Female Genital Mutilation: The Practice and Its Prevention. London: Minority Rights.
Gollaher D. (2000). Circumcision: A History of the World’s Most Controversial Surgery. New York: Basic Books.
Koso-Thomas O. (1987). The Circumcision of Women: A Strategy for Eradication. London: Zed Books Ltd.
Lauret M. (2000). Modern Novelists Alice Walker. New York: St. Martin’s Press.
Lockhart H. (2004). Female Genital Mutilation. Middlesex: Middlesex University Press.
Richards CS. (2000). On the Winds and Waves of Imagination. New York: Garland.
Walker A. (1992). Possessing the Secret of Joy. New York: Hartcourt Brace Jovanovich.
WHO (2008). Eliminating Female Genital Mutilation: An Interagency Statement UNAIDS, UNDP, UNECA, UNESCO, UNFPA, UNHCHR, UNHCR, UNICEF, UNIFEM, WHO. Internet address: http://www.un.org/womenwatch/daw/csw/csw52/statements_missions/Interagency_Statement_on_Eliminating_FGM.pdf. Access date: 27.3.2017.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work [6 months] after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access)