Göçün Cinsiyeti: Türkiye'deki Suriyeli Göçmen Kadınlar Üzerinde Bir Çalışma
DOI:
https://doi.org/10.33831/jws.v21i1.65Anahtar Kelimeler:
Suriye’den göç- göçmen kadınlar- toplumsal cinsiyet- feminist Uluslararası İlişkiler- TürkiyeÖzet
Türkiye, Suriye iç savaşından kaçan yaklaşık 3.6 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır. Suriyeli göçmenler farklı bir kültüre uyum sağlama ile ilgili sıkıntılar yaşarken, Türkiye’deki konaklamalarının uzaması ve statülerinin belirsizliği onları yabancı düşmanlığının ve nefret suçlarının hedefi haline getirmektedir. Kadınlar ise çifte dezavantajlıdurumdadır. Kadınlar dil engelini aşmakta, ev dışına çıkmakta, sağlık hizmetlerine ve istihdama ulaşmakta daha az fırsata sahiptir; ev içi şiddet, cinsel taciz ve istismara maruz kalma durumunda ise savunmasızdır. Bu makale, Uluslararası İlişkiler çalışmalarına feminist yaklaşımlar bağlamında göç olgusunu inceleyecektir. Çalışmada, Kocaeli’de yaşayan Suriyeli göçmen kadınlarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen veriler ışığında toplumsal cinsiyetin göçmen kadınların deneyimlerini nasıl şekillendirdiği araştırılmaktadır. Makale, toplumsal cinsiyetin kadınların çatışma bölgesinden ayrılma, farklı bir ülkeye yerleşme ve yeni toplumsal çevrelerindeki deneyimlerinde ne kadar etkili olduğunu analizetmektedir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work [6 months] after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access)